Željka Bašanović Marković

Моја слика
Najstarija kratka priča na ovom blogu objavljena je 1994 god. sa konkursa gde su žirirali David Albahari, Mihajlo Pantić i Vasa Pavković. Sa tog konkursa štampan je zbornik priča pod nazivom: "Nisam tu ali radim na tome" Ta priča od koje je sve počelo zove se "Ritual" i može se pročitati na ovom blogu. Nakon te objavljene priče nizale su se i ostale ...

уторак, 8. август 2023.

kratka priča "Povratnik"

Kratke priče na jednoj strani
 short stories on one page







Povratnik


Vrata kapije zaškripala su kada ih je rukom gurnuo i ušao u zaraslo dvorište. Uska betonska staza nije se videla od korova. Osetio je samo drugačiji bat koraka kad je zagazio na nju. Okolo je sve bilo prekriveno šipražjem, i rukom je sklanjao od sebe granje dok je išao do kuće.

Prozor je bio odškrinut, dvokrilni sa prostorom između. Ispružio je ruku i u uglu napipao klјuč od ulaznih vrata. Brava je s mukom šklјocnula i ušao je već pomalo zaboravlјen prostor. Prošao je kroz paučinu koja je okitila vrata po uglovima, samo je protresao kosu i zastao na sred sobe zasleplјen mrakom koji ga je jedino dočekao. Napolјu je bio sunčan dan, jedan od onih kada suce nemilice prosipa svoje zrake.Otvorio je sve prozore i seo na jednu stolicu u ćošku. U torbi je imao hladnu limenku piva,otvorio je i halaplјivo potegao na suvo grlo. Jako je podrignuo i oči su mu bile krvave od tog napora. Sutra će početi sa sređivanjem. Gledao je po sobi može li se prespavati tu. Krevet je bio prekriven nekim čaršavom ali se videlo da su dušek izgrickali miševi. Izneo ga je na sred dvorišta preko trave i tu legao.Satima je ležao i gledao u nebo iznad svoje roditelјske kuće.Video je da mora i krov da presloži i zameni napukle crepove. Nije to ništa, samo kad je ovde, tešio se.

Imao je novca pa će sutra naručiti nov nameštaj, bar ono najneophodnije. Uzeo je telefon da vidi ponudu ali mu se spavalo i trgo se kad je već mrak pao. U kući nije bilo struje. Sutra će i to srediti. Bojao se samo da opet zaspi, jer hilјadu puta je sanjao ovaj san da se vratio a budio se uvek i iznova u svom čistom i belom krevetu glavnog grada Danske. Ne i ovaj put, obećavalo je nebo nad Srbijom sa svim svojim zvezdama i satelitima odozgo se smešilo na njega.

 









Нема коментара:

Постави коментар

Komentar je uvek dobro dosao!

Kratke priče

Sa konkursa Rotari kluba Niš – Medijana

Kratke priče na jednoj strani  short stories on one page                        Тарапана Баба-тетка је умрла у својој осамдесетој години опр...