Željka Bašanović Marković

Моја слика
Najstarija kratka priča na ovom blogu objavljena je 1994 god. sa konkursa gde su žirirali David Albahari, Mihajlo Pantić i Vasa Pavković. Sa tog konkursa štampan je zbornik priča pod nazivom: "Nisam tu ali radim na tome" Ta priča od koje je sve počelo zove se "Ritual" i može se pročitati na ovom blogu. Nakon te objavljene priče nizale su se i ostale ...

уторак, 5. септембар 2023.

kratka priča "Iznenadni gost"

Kratke priče na jednoj strani 
short stories on one page






Iznenadni gost

 

Sluša šum svog dlana dok prelazi šakom po starim drvenim vratima kuće kojoj oronula fasada još spolja daje naznake da se unutra razlivaju plesan i vlaga kao šminka stare dame koja pokušava biti doterana i mlada. I ranije je tuda prolazila ali nikada nije skupila dovoljno hrabrosti da bi ušla u zdanje, među hladne, memljive zidove.

Dugo stoji na pragu i pogledom ispituje unutrašnjost. Čkilji jer joj dnevna svetlost zaslepljuje vidik u totalni mrak i nekoliko trenutaka ne razaznaje unutrašnjost.

Najzad pravi korak u napred i u dva poteza već je na sredini prostorije.

-Zdravo kućo!, izgovara poluglasno.

Starica koja sedi u uglu sobe naglo ustaje. Nije očekivala da će joj neko upasti u kuću.

-„Koga tražite?“, upita starica kose skupljene u rep i u širokoj košulji kojoj je falilo dugme kod vrata. Imala je mrlju na levoj strani nešto nalik pljuvački.

-„Uđite slobodno!“, nastravi starica, ranije je škripala kvaka na ulaznim vratima pa sam bar znala kad neko ulazi. Odnedavno sam je namazala  parčetom slanine pa je nečujna, reče pomalo se osmehujući iznenadnoj gošći.

Gošća se nakašljava da je grlo ne bi izdalo.

-„Moja porodica je nekad posedovala ovu kuću, bilo je to davno, ali nisam zbog toga došla da vas teram iz nje.“Napravila je pokret rukama kao da moli staricu da joj oprosti što joj je upala tako.

-„Meni je svejedno!“, reče neobavezno starica. Ova ili ona rupa meni je nebitno, samo da sklonim glavu negde po noći ili kada pada kiša i veje sneg.

-„Sećam se ja vašeg dede“, nastavila je starica.

-„Pre ovog zadnjeg rata radila sam po nekad u nadnici u njegovom vinogradu, onog dole nadomak pruge. Sad više niko neće zemlju da obrađuje, a mnogi su napustili ovu varoš!“ Rekla je pomalo tiho ove zadnje reči.

-„A da, ja sam Negica. Malo se i vas sećam kao kroz maglu, pa vi ste bili dete u to vreme.“

Gošća je klimala glavom i okretala se po prostoriji kao da nešto traži.

-„Nemate ni vodu ni struju, izgovori kao da to nije bilo očigledno.“

Strarica je ćutala i tražila nešto po torbama koje je kao svaki prosjak držala oko sebe.

-„Evo ovo sam našla kada sam došla u ovu kuću. Bilo je sakriveno iza kredenca u kuhinji, tamo dole, i pokaza rukom ka prostoriji.

Pružala je neki najlonski zamotuljak ka ženi.

-„Uzmi slobodno, ja pređoh na ti, izvinite:“

Žena je samo klimnula glavom.

Kada je odmotala kesu videla je da su to munđuše njene bake sa malim crvenim rubinom u sredini. Nasmešila se.

„To su bakine…ja ću vam dati novac što ste mi ih dali“

Starica je odmahnula glavom. Ne, ne treba, ja bi ih prodala davno da mi novac nešto znači.

Iza njih je stajao šporet na drva i četvrtasti sto na klimavim nogama, kauč sa pokidanim jastucima, prljav i prašnjav i mali tabure sa pocepanim sedalom.

„Hoćete kafu?“, upitala je starica i pokazala rukom na kauč kako bi žena sela.

Žena gadljivo odmahnu glavom, u grlo kao da joj je bila sasuta gomila pomija.

Okrenula se oko sebe, na zidovima su bile stare fotografije ljudi kojih se nije sećala.

Odjednom je osetila grižu savesti pomešanu sa tugom. Nepovezano je počela da priča starici kako ne živi u varoši već neko vreme ali dolazi s vremena na vreme uglavnom nekim poslom. Starica je samo pila nešto iz plastičnog lončeta i gledala u stranu. Klimala je glavom kad god bi žena napravila stanku između rečenica. Bile su tako usklađene kao simfonijski orkestar i dirigent.

Žena je odjednom rukama uhvatila kolena i podigla se sa kauča. Soba je počela da je guši i samo se izvinila starici i krenula ka vratima isto onako iznenada kao što je i došla.

Starica je ustala i zaglavila drvenu kajlu ispod vrata kako niko ne bi mogao da joj bane ovako kao iznenadna gošća.

Vratila se u svoj ćošak i glavom oslonjenom na zid zadremala.

Daleko od stvarnog sveta, zaglavljena vrata delila su je kao stoleća njenu gošću od predaka.

Kada se probudi misliće da je sve sanjala, ovde u ovoj rupi nekadašnjeg tuđeg, boljeg života koji su njeni pravi vlasnici odbili da prime na imovinskoj raspravi nezadovoljni raspodelom imetka.

Slatko je spavala jer njoj je bilo svejedno, niti je to bio njen život niti njena kuća. Njena duša bila je puna uprkos nemaštini u kojoj se nalazila.

Lakše je kad čovek nema ništa, mislila je , nema šta ni izgubiti. Sutra ide dalje, odlučila je, pa gde je noć zatekne, jer noći su ničije i svačije.

 

 


Kratke priče

Zagrljaj

Kratke priče na jednoj strani  short stories on one page Objavljeno na sajtu "Čudo" Zagrljaj   Otac je znao da pravi male svir...