Željka Bašanović Marković

Моја слика
Najstarija kratka priča na ovom blogu objavljena je 1994 god. sa konkursa gde su žirirali David Albahari, Mihajlo Pantić i Vasa Pavković. Sa tog konkursa štampan je zbornik priča pod nazivom: "Nisam tu ali radim na tome" Ta priča od koje je sve počelo zove se "Ritual" i može se pročitati na ovom blogu. Nakon te objavljene priče nizale su se i ostale ...

петак, 20. октобар 2023.

Zbornik kratkih priča izdavačke kuće "Alma" 2023

Kratke priče na jednoj strani 
short stories on one page






cela knjiga PDF



Od trača do plača


Danka je kuvarica. Radi u menzi naše firme već četvrt veka.                             
Sita je i nas i onog luka koji svakoga dana čisti i secka.
Ali ne i ovog dana…
Danas je Dankin dan.
Ćerka joj je diplomirala i osmeh  joj ne silazi s' lica.
Ali, luk ne d
a, da se Danka smeje, rasplaka je k'o od šale još kod prve glavice.

Baci se pod ulje, prevrnu se po varjači i još je prsnu onako vreo.
Tad Danka opsova i ode u ambulantu da je pregledaju .
Svim zaposlenima  javili su da danas zbog diplome na meniju menze nema ništa za jelo.
Dugo se trač raznosio po firmi, do šestog sprata već  je izgubio svaki smisao, zvučao je nekako bajkovito ili čak smešno.
„Danka je danas diplomirala, luk je proklijao a u menzi su se svi rasplakali…“Možda je tu bilo još detalja, ko će znati.
Plakala je cela firma, neki od smeha neki od gladi. Najglasniji su bili oni koji nisu ni znali zašto se smeju ili plaču.


недеља, 15. октобар 2023.

kratka priča "Žena" priča sa konkrsa "Sokobanja 2023"

Kratke priče na jednoj strani
short stories on one page







Žena



Nedelja popodne, doba dana koje po svojoj dosadi  može da konkuriše jedino prvom januaru. Vreme koje u sebi ima crnu rupu i neku mrzovolju poput džangrizave lenje žene.

Veliki televizor je u otvoru  starog regala. Ona sedi i prebacuje kanale na daljinskom upravljaču. Noge su joj na naslonu somotske fotelje, a kosa joj je raščupana. Na stolu je masna i prazna činija od čipsa.

Odjednom, pogled joj se zaustavlja na popularnoj ženskoj emisiji gde voditeljka i gosti pričaju u glas. Nazire temu koja diže gledanost i ispira mozak i onom malom broju normalnih žena. Feminizam...bljak, misli ona. To je sigurno za one frigidne žene ili one koje očekuju previše da bi se uopšte našao takav muškarac, osim ako nije kompijuterski napravljen.

Ona voli muškarce. Da je nasmeju, kupuju cveće, vode u bioskop i na letovanja.Da je štipnu kad postavlja doručak. Da je štite i maze. Dase. Ona voli što je žena i to ona koja zaslužuje pažnju muškarca od koga je očekuje, ali i od onih koji joj nisu bitni. 

Ona voli da joj muškarac prostire svoj  kaput po baricama od kiše kako se ne bi uprljala. Ona posle tom kaputu pažljivo čisti fleke od blata. Nedelja lagano prolazi i ustupa mesto radnom i užurbanom ponedeljku gde neće biti prostora za ovakve nedoumice.


Kratke priče

Zagrljaj

Kratke priče na jednoj strani  short stories on one page Objavljeno na sajtu "Čudo" Zagrljaj   Otac je znao da pravi male svir...