Željka Bašanović Marković

Моја слика
Najstarija kratka priča na ovom blogu objavljena je 1994 god. sa konkursa gde su žirirali David Albahari, Mihajlo Pantić i Vasa Pavković. Sa tog konkursa štampan je zbornik priča pod nazivom: "Nisam tu ali radim na tome" Ta priča od koje je sve počelo zove se "Ritual" i može se pročitati na ovom blogu. Nakon te objavljene priče nizale su se i ostale ...

среда, 7. јун 2023.

kratka priča "Kosovski san"

Kratke priče na jednoj strani
short stories on one page












Kosovski san

 

Često sanjam kako hram Bogorodice Ljeviske gori. Jasno vidim kako se boje fresaka sa njenih zidova rastapaju pred mojim očima. Poznajem njenu unutrašnjost dobro. Tu sam se krstio kao već odrastao dečak.

***

Bilo je proleće. Čekali smo ujaka da dođe za praznik iz Nemačke.

Napolju je stari stojadim skupljao prašinu ispod šljive, imao je umesto točkova naslagane stare cigle i blokove. Kad sam bio mali često sam dane  provodio unutra igrajući se. Maštao sam da sam vozač koji prevozi putnike a kako sam u to vreme gledao stare ratne filmove dodatna uživancija bila je vožnja preko neprijateljskih područja gde puca sve od eksploziva i bombi.

Dok bih vrteo volan u prazno ispuštao bih naizmenično zvuke rada motora ili ispaljenih projektila, pomerajući se levo-desno pa čak i zaležući ispod šoferke kako bi me nevidljivi meci zaobišli. Brzo bih se umorio i legao na zadnje sedište sa nekim prastarim stripom o indijancima u tišini provodio sate i sate sakriven od svih.

Majka bi me jedino zvala kada bi mi dala parče hleba i masti posuto alevom paprikom. Jeo sam u slast uvek vraćajući roman na najzanimljiviji deo stripa kada su indijanci zarobili podlog kauboja Džima.

Kod tog stojadina zapalio sam prvu cigaru sa Abazom, prvim komšijom, kad nam je bilo šesnaest godina. Bila je to ona bez filtera, nespretno smo pljuckali u stranu i prikrivali da nas guši i da bih najradije kašljali ali to je bilo nedopustivo na ispitu zrelosti kako smo tada mislili.

Nisam nikad istinski počeo da pušim. Jednostavno to nije bilo za mene. Voleo sam da popijem rakiju, čak i vino ali me duvan nikad nije uzeo pod svoje.

Abaz je slabo pio, naročito u vreme Ramazana pušio je neprestano valjda da smiri nervozu.

Kao dete nisam video nikakvu razliku u tome što oni ne jedu prasetinu jer smo je i mi retko jeli. Kako smo imali svoje ovce i jariće, u kući je bilo jaretine i ovnetine tako da nam se to svodilo na isto.

***

 

Ujak je sve ređe dolazio. Otac je govorio da se pošvabio i da mu je sve ovo postalo dosadno i nepoznato. Majka je ćutala i dusala se kad on ne bi čuo, jer joj nije bilo pravo što tako govori o njenom bratu ali je u dubini duše bila ljuta. Ujakova kuća bila je u našoj ulici i majka je često išla tamo da provetri ili počisti dvorište. Otac je samo vrteo glavom kad bi je video kako odmiče ka ujakovoj kući.

„Manita žena…“procedio bi kroz zube.

 

 

 

***

Tu poslednju godinu proslavili smo zajedno, društvo iz ulice uglavnom. Neobavezno smo se skupili negde kad je počelo da se smrkava i već smo znali da niko nema ništa bolje za doček.

Oko ponoći smo se nas trojica dobro napila i otišla do Abazonove kuće da uzmemo pojačalo. Imao je lepu sestru ali nisam sebi dozvoljavao da je gledam u tom smislu muško-ženskih odnosa. Ardita je sedela za stolom sa nogama savijenim u kolenima i podignutim na susednu stolicu. Bila je tamnoputa i lepa, netipična za albanku.

Posle sam onako pijan razaznao da je pojačalo bilo izgovor da odemo te večeri i da je naš drug Saša hteo da je vidi. Šta se posle dešavalo ne znam. Vratio sam se u svoju kuću i osvanuo u dnevnoj sobi na kauču sa flašom piva pored kreveta.

 

***

Na severu Nemačke je surova klima. Radi se po ceo dan a zimi se retko ko može zateći na ulici posle radnog vremena. Živim kod ujaka u sobi pored kupatila sa posebnim ulazom. Ujak je odvojio moje strujno brojilo od njegovog. Čist račun duga ljubav kako bi Nemci rekli a i moja ujna. Navikao sam se nekako na ovo ovde. Živim za vikende kada sa nekim zemljacima odem u pivnicu. Počeo sam da pušim od nervoze, duvan mi nekako umrtvi misli pa sa njima lakše mogu da živim. Radim po automatizmu u lokalnom servisu automobila gde mi je ujak našao posao kod jednog Albanca. Nije mi teško. Ustvari najteže od svega bilo je da napustim sve i dođem ovde.Često se setim  Abaza  i njegove sestre Ardite ali ne mislim o njima kakvi su sad. Zamišljam da su isti kao pre nego što smo zaratili, pre nego mi je baš kod onog stojadina gde nam je detinjstvo ostalo opsovao srpsku majku…zamišljam. Opet nadam se da su živi.

***

Lufta e Kosovës odjekivalo je sa televizora tog dana kao meni za inat.Spiker je preplitao jezikom. „Peć, crkva Svetog  Jovana takozvana Mitropolija sa parohijskim domom i svešteničkim stanovima, zapaljena je , kažu loklni međunarodni izvori.Prema raspoloživim najnovijim fotografijama spoljašnja struktura hrama je čitava iako je unutrašnjost potpuno ruinirana. Primetni su tragovi požara...“

Gorelo je kao u onom mom snu. Primetio sam u maskirnoj  uniformi i sa kapom na glavi vodene Abazove oči. Mahao je rukom na  kojom sam jasno video „ukč“.

Zevao sam kao riba na suvom. Tri hiljade kilometara daleko od poprišta naših nekadašnjih života.

 

 



Kratke priče

Zagrljaj

Kratke priče na jednoj strani  short stories on one page Objavljeno na sajtu "Čudo" Zagrljaj   Otac je znao da pravi male svir...