Željka Bašanović Marković

Моја слика
Najstarija kratka priča na ovom blogu objavljena je 1994 god. sa konkursa gde su žirirali David Albahari, Mihajlo Pantić i Vasa Pavković. Sa tog konkursa štampan je zbornik priča pod nazivom: "Nisam tu ali radim na tome" Ta priča od koje je sve počelo zove se "Ritual" i može se pročitati na ovom blogu. Nakon te objavljene priče nizale su se i ostale ...

понедељак, 18. октобар 2021.

kratka priča "Šešir"

Kratke priče na jednoj strani 
short stories on one page













Šešir

Samo bi Rembrant znao naslikati toliko bora koliko je njegovo lice život izvezao, gusto kao goblen.

Oči su mu jedino  odavale živost. Caklile su se ispod teških smežuranih kapaka koji kao da nisu pripadali tim mladim očima. Malo izbačena gornja usana stvarala  je zabrinut izraz lica. Možda je to bilo i zbog retkih sedih brkova koji su kao visibabe visili nadole.

Pamtim da je uvek nosio šešir, štofani, crni. Često bi saginjao glavu kad ga potrese priča i onda se nije mogao videti tužni izraz lica ni bol u očima. Taj šešir bio je maska za svet.

Vezao se za njega kao da je deo tela koji mu nedostaje.

Mlada gola žena sela je na zatvoren klavir ispred njega. Toplota kože već je pravila mrlјe na lakiranom drvetu. Znojila se.

„Hajde, šta čekaš!? Slikaj me!“ Podviknula je starcu. Na desnoj butini imala je plavu podvezicu, to joj je bila jedina garderoba.

Uzeo je u ruke fotografski aparat i nanišanio je. Ruke su mu drhtale, nikako nije mogao da nađe pravi ugao.

Najzad je skinuo šešir sa glave i pružio ženi.“ Evo ti, stavi ga ispred međunožja“, reče joj promuklo.

Sevnula je blenda kao da je šešir konačno dobio pravu priliku.

 

Нема коментара:

Постави коментар

Komentar je uvek dobro dosao!

Kratke priče

Sa konkursa Rotari kluba Niš – Medijana

Kratke priče na jednoj strani  short stories on one page                        Тарапана Баба-тетка је умрла у својој осамдесетој години опр...